Bez kategorii

Właściwości herbat ziołowych – dlaczego warto pić herbatę?

Herbata jest jednym z najbardziej popularnych napojów na świecie, serwuje się ją w wielu krajach i każdego dnia wypijana jest przez dużą liczbę ludzi. Na rynku mamy dostęp do wielu różnych herbat, jednak generalnie wyróżnia się kilka podstawowych. Zależnie od ich produkcji, konkretne herbaty różnią się między sobą smakiem, intensywnością, stopniem pobudzenia, oraz posiadają inne cenne właściwości. Czym różnią się między sobą popularne herbaty i po które z nich najbardziej warto sięgnąć? Podpowiadamy.

Najbardziej intensywna i aromatyczna – klasyczna herbata czarna
Czarna herbata jest jedną z najbardziej znanych i najczęściej wypijanych herbat. Produkuje się ją poprzez skręcanie herbacianych listków, które następnie poddaje się fermentacji i suszeniu. To właśnie te zabiegi czynią ją taką aromatyczną, oraz nadają jej subtelny, wyjątkowy smak, cechujący się lekką nutą goryczy. To do tej herbaty najczęściej dodaje się owoce, takie jak dla przykładu cytrynę lub pomarańczę, aby nieco przełamać gorzkość i dodać jej ciekawszego charakteru. Jest to zdecydowanie zdrowy napój, który może być spożywany nawet kilkukrotnie w ciągu dnia. Czarna herbata delikatnie pobudza i wprowadza nas w relaksujący nastrój.

Herbata zielona – napój zawierający cenne przeciwnowotworowe substancje
Zielona herbata znana jest ze swojego pobudzającego działania, nie każdy jednak wie, że jest ona polecana także osobom zmagającym się z nowotworami. Ten gorzkawy napój, który nie zostaje poddany fermentacji, ma słomkową delikatną barwę oraz nieco cierpki smak. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza zawartemu w niej składniku o nazwie galusan epigalokatechiny. Ten właśnie składnik działa przeciwnowotworowo, blokując podział komórek nowotworowych, oraz hamując rozwój czynników kancerogennych. Jest to skuteczny napój dla ludzi zmagających się z ciężkimi chorobami, skutecznie bowiem wspiera ich leczenie. Napój ten jest popularny na wschodzie, jednak stopniowo coraz częściej sięga się po niego także w innych stronach świata.

Czerwona herbata – napój wspomagający odchudzanie, oraz herbata biała – źródło piękna i młodości
Herbata czerwona poddawana jest procesowi pół fermentacji, to dzięki temu zawdzięcza swoją ciekawą barwę oraz delikatny posmak. Napój ten zaleca się szczególnie osobom, które chcą schudnąć, ponieważ przyśpiesza i wspomaga ona spalanie tłuszczów, reguluje produkcję żółci oraz przyśpiesza metabolizm. Najbardziej skuteczną wśród czerwonych herbat jest pu-ehr, którą poddaje się najdłuższemu procesowi fermentacji. Warto sięgnąć po tę herbatę, kiedy chcemy nieco wspomóc się w procesie chudnięcia. Drugą ciekawą herbatą jest natomiast herbata biała, składająca się z małych listków oraz pączków. Ma delikatny, słodkawy posmak o lekko kwiatowej nucie. Jej regularne spożywanie pomaga nam w walce przeciwko wolnym rodnikom, dzięki czemu zdecydowanie opóźnia starzenie się skóry, sprawiając, że ta pozostaje młoda i pełna blasku. Wszystko to dzięki zawartej w niej dużej ilości antyoksydantów, to właśnie ich wpływ jest zbawienny dla młodości naszej skóry, oraz pięknej cery.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *